Marinerad fläskfilé med grön örtsås

Till denna rätt brukar jag göra potatispaj. Observera att receptet är beräknat på 30 portioner.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 kg fläskfilé
  • 50 gr smör eller margarin
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl balsamvinäger
  • 4 dl olja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 200 gr soltorkade tomater
  • 3 krukor basilika
  • Örtsås:
  • 8 äggulor
  • 8 dl örter (hackade, t.ex rosmarin, timjan, bladpersilja)
  • 3 - 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl fransk senap
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk Cayennepeppar
  • 8 dl olja

Gör så här

  1. Putsa filéerna. Bryn dem i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  2. Lägg filéerna i en långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen, 225°, tills termometern visar 70°. Låt köttet kallna över natten i kylskåp.
  3. Skiva köttet tunt, lite på snedden och lägg det på serveringsfat. Blanda vinäger, olja och kryddor.
  4. Strimla tomaterna och basilikan och blanda i dressingen. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.
  5. Gröna örtsåsen:
  6. Blanda äggulor, örter, skalade vitlöksklyftor, senap, salt och peppar i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget medan maskinen går och kör tills allt är väl blandat. Späd ev med lite vatten om såsen blir för tjock. Ställ kallt till servering.

Kommentarer

En otroligt god rätt som jag blev bjuden på när vi hade tjejkväll! En absolut femma!

Liknande recept