Matjesilltårta till jul eller midsommar

Denna festliga matjesilltårta kan du göra någon dag i förväg och garnerar den först när gästerna är i antågande. Den räcker till många och gör alltid succé hos oss.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g kavring
  • 175 g smör
  • 400 g matjesill
  • Sillspadet, hälften
  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 5 dl gräddfil
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl A-fil eller naturell yoghurt
  • 1 knippe gräslök
  • ½ knippe dill
  • 4 ägg
  • 1 liten burk röd rom 75 g
  • 1 dl vatten
  • 9 tsk gelatinpulver
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Bryt kavringen i bitar och kör i matberedare till smulor.
  2. Smält smöret och tillsätt och kör lite till.
  3. Täck en långpanna eller 2 runda kakformar ca 23 cm med plastfolie.
  4. Fördela blandningen i formen/formarna och tryck till lite.
  5. Hacka lök, matjesill, dill och gräslök. Blanda med crème fraiche, gräddfil och yoghurt.
  6. Koka äggen, hacka dem och blanda ner i smeten.
  7. Smaksätt med svartpeppar och hälften av sillspadet eller efter smak.
  8. Värm vattnet och vispa ner gelatinet så det smälter.
  9. Vispa ner blandningen i smeten samt tillsätt sist den röda rommen.
  10. Fördela smeten i formen eller formarna samt vik över plasten.
  11. Kyl ner i minst 3 timmar. Sväng tårtan upp och ner på en tallrik och dra bort plasten. Sväng igen och garnera efter smak.
  12. Gästerna kan komma.

Kommentarer

Mycket bra recept lyckades med gelantinpulvret vilket brukar vara svårt. Mycket god oxå.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…