Mexikansk kött och potatispaj

Fick den i veckan från Mexiko, mycket god och lätt att göra.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 stor morot, hackad
  • 2 lagerblad
  • 5 dl buljong
  • 40 g smör
  • 2 lökar, hackade
  • 2-3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 blekselleristjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 dl rött vin
  • 4 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk chipotle paste (Santa Maria)
  • 200 g djupfrysta ärtor
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 dl urkärnade gröna oliver
  • 2 msk kapris
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 tsk timjam
  • 1-2 tsk kanel
  • Salt
  • Peppar
  • Potatis mos till att täcka pajen:
  • 1 kg mjölig potatis
  • 80 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3 dl riven goudaost
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Hacka lök, morot, blekselleri i små kuber. Värm lite smör med olja, stek grönsakerna tills löken är genomskinlig. Lägg i köttfärsen och låt den steka med, sära på köttet med en gaffel eller sked så det blir smulor, lägg i lagerbladen.
  2. När all saften har sugits upp lägger man i tomatpurén och låter den stekas med ett par minuter, späd med buljongen, lägg i rödvin, oliver, kapris, chipotle paste och russin. Låt den småkoka på låg temperatur i ca 45 minuter, tills nästan all vätska har kokat in. Lägg i de hackade äggen, djupfrysta ärterna, låt det koka några minuter mer tills ärtorna är färdigkokta.
  3. Koka och blanda potatismos, lägg i riven ost blanda väl. Smöra en ugnsfast form och häll i fyllningen. Spritsa eller lägg moset över hela fyllningen, dutta med lite smör ovanpå moset, om pajen är varm räcker det att sätta in den i ugnen i ca 20 minuter eller till den fått vacker färg. Om pajen är kall när den skall in i ugnen så sätter man in den i 190 grader i en timma. Låt den vila minst 15 minuter innan den serveras. Gott med en god sallad och en kall öl till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept