Mormor Kerstins köttfärsgryta

En god, ganska enkel men ändå lite annorlunda köttfärsrätt som passar både barn och vuxna. Kan göras lite ”lyxigare” genom val av presentation/tallrik och extra tillbehör. Själv serverar jag alltid rätten i tömda och urkarvade kokosnötter – men det behöver man naturligtvis inte göra

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800-1000 g köttfärs (nöt- el. blandfärs)
  • 1 köttbuljongtärning
  • Ca 3 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk inlagda ärtor (= burkärtor)
  • 1-2 msk kinesisk soya
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Frivilliga ingredienser: (= ev. mindre barnvänligt)
  • Burkmajs
  • Svamp (champinjoner eller torkade trattkantareller)
  • Sambal Oelek (eller tabasco) om ni önskar extra sting
  • Serveras med:
  • Ris
  • Extra goda tillbehör:
  • Hackad inlagd smörgåsgurka
  • Kokosflingor
  • Sambal Oelek (eller tabasco, båda kan hällas i redan vid tillredningen om ni vill ha mer sting)

Gör så här

  1. Fräs köttfärsen i en stor tjockbottnad gryta tills den får färg.
  2. Smula i tärningen med köttbuljong och späd med ca 2-3 dl vatten. Häll i de krossade tomaterna, smaka av med salt och peppar samt häll i soyan (mest för att göra färgen på grytan lite behaglig). Låt köttfärsröran koka ihop medan du förbereder och kokar riset.
  3. Häll i ärtor (och ev majs och svamp) i köttfärsgrytan när ca 10 min återstår på riskoket.
  4. Servera med ris och grönsallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…