Morots- och potatisgratäng

En god gratäng behöver inte innehålla mängder av fett och kalorier för att vara god. Det är den här krämiga gratängen ett bra bevis på. 296 kalorier/portion

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g potatis
  • 750 g morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 knippen basilika
  • 125 g mozzarellaost
  • 1 dl gräddfil
  • Svartpeppar
  • Riven muskotnöt
  • ½ - 1 tsk smör eller margarin till formen

Gör så här

  1. Borsta potatisen noga och lägg den i en kastrull. Täck potatisen med vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.
  2. Skala och skölj morötterna och skär dem i sneda skivor. Lägg dem i kokande vatten och blanchera i ca 2 minuter. Skölj dem direkt i kallt vatten så att de behåller sin fina färg. Låt rinna av i en sil.
  3. Skölj basilikan, skaka den torr mot ett hushållspapper och nyp av bladen. Strimla bladen fint. Låt mozzarelln rinna av, riv den grovt och blanda ½ dl av osten med gräddfilen. Krydda med halva mängden salt och svartpeppar samt lite riven muskotnöt.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Häll bort vattnet från potatisen och kyl den med kallt vatten. Skala och skiva potatisen.
  5. Smörj en ugnssäker form. Varva morots- och potatisskivorna i formen. Strö basilika, lite salt och peppar samt lite muskotnöt mellan lagrena.
  6. Häll över ostblandningen och strö resten av mozzarellan över gratängen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept