Öländska kroppkakor

Svärmor, från Ljuders socken i Småland, har lärt mig göra dessa kroppkakor. Hon river den råa potatisen på manuellt rivjärn, den grova rivsidan (som ser ut som man slagit hål med spikar). Jag tar en rivskiva i min hushållsassistent. Tids- och kraftbesparande, och sparar på plåster.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ kg rå potatis av fast sort, inte mjölig
  • 4 stora kokta kalla potatisar
  • ½ tsk salt
  • (1 ½ ) - 2 dl vetemjöl
  • Alternativt 1 dl vetemjöl+ 1 dl kornmjöl
  • Fyllning:
  • 3 hg rimmat fläsk
  • ½ - 1 gul lök
  • ½ tsk nystött kryddpeppar
  • Lite svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och riv den råa potatisen. Sila från vattnet genom en saftduk/gles handduk - det behövs mindre mjöl då.
  2. Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda ihop och tillsätt stärkelsen som bildades i botten på vattnet.
  3. Tillsätt salt och mjöl och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord.
  4. Bryn tärnat fläsk och lök. Krydda.
  5. Forma potatissmeten till bullar och tryck in 1 1/2 msk fyllning i varje. Lägg i lätt saltat och kokande vatten. Koka sakta utan lock ca 45 minuter.
  6. Servera med smält smör eller grädde samt med lingon.

Kommentarer

Kroppkakorna var goda, men dom blev lite väl kokta på 45 min, de ville gärna gå sönder.

Liknande recept