Ostfyllda viltfärsbiffar med lingonsås

festlig bjudrätt som gärna ätes tillsammans med pressad potatis

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g älgfärs eller hjort
  • 1 potatis, kokt och kall
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk stött rosépeppar
  • 2-3 msk smör till stekning
  • Fyllning:
  • 100 - 150 g västerbottenost
  • Såsen:
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärnning
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 1/2 dl grädde
  • 2-3 stötta rosépepparkorn
  • 1 1/2 krm salt

Gör så här

  1. Pressa den kokta och kalla potatisen och blanda den med färs, ägg, vatten, grädde, salt, timjan och rosépeppar i en bunke till en jämn smet.
  2. Skär osten i åtta jämnstora bitar. Forma färsen till biffar och göm ostbitarna i biffen. Stek i smör på strax under medeltemperatur.
  3. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Smula ner buljongtärningen. Tillsätt rårörda lingon, grädde, rosépeppar och salt. Låt sjuda några minuter under ständig omrörning.
  4. Lägg upp biffarna och sås på serveringsfat och garnera med hela frysta lingon och servera pressad potatis till.

Kommentarer

Hej! Provade lingonsåsen till hjortfilé, kan varmt rekomenderas! Jag böt ut rosépepparkormen mot enbärskorn. Tänker göra lingonsåsen nästa gång till älgfärs biffar.
Hej! Det här provlaga jag uppe i Graninge av min mammas älgkött. Det föll i smaken hos provsmakarna. De tyckte det var gott med lingon smaken till. Tänkte prova att byta ut rosepeppar mot grön peppar nästa gång. (Min son gillar inte rose peppar) Kram Maria

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr