Oxfilé med kryddsmör

Kött för finsmakare! Smakar som en dröm - välstekt, lätt kryddat och serverat med ett smakrikt kryddsmör.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 tournedos (oxfilé à 125-150 g, ca 2 cm tjocka)
  • 1 msk hela pepparkorn
  • 2 msk smör eller margarin
  • Salt
  • Kryddsmör:
  • 2 kvistar basilika
  • 2 kvistar dill
  • 2 kvistar dragon
  • 2 kvistar persilja
  • 4 salviablad
  • 1 shalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt
  • 60 g rumstempererat smör eller margarin

Gör så här

  1. Putsa och torka av köttet. Stöt pepparn grovt i en mortel och gnid in filéerna med den.
  2. Ansa örtkryddorna och hacka dem fint. Finhacka shalottenlöken och pressa vitlöken. Blanda sedan matfettet med vitlöken, lökhackat och örtkryddorna.
  3. Forma blandningen till en rulle på ett smörpapper. Ett festligt alternativ är att lägga smöret i en spritspåse och spritsa ut små rosor på ett folieark. Låt kryddsmöret stelna i kylskåpet.
  4. Bryn matfettet och stek sedan filéerna 3-5 minuter på var sida, beroende på grad av genomstekning. En 2 cm tjock oxfile är 2-2½ minut mycket blodig. Köttet känns alldeles mjukt vid tryck med gaffel. 2½-3 minuter blodig. Köttet är något fastare ute vid kanterna. 3-4½ minut genomstekt. Köttet känns helt fast och oelastiskt. Salta lätt.
  5. Lägg upp köttet på varma tallrikar och garnera med spritsade rosor eller skivat kryddsmör.
  6. Råstekt potatis och smörkokt broccoli är gott till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…