Oxfilégratäng med vitlössmör

Halvsnabb, mycket trevlig rätt med oxfilé, potatis, vitlök & buljong.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 hel oxfilé, ca 1 1/2 - 2 kg
  • 2 kg potatis
  • 8-10 vitlöksklyftor
  • ca 1dl smält matfett
  • ca 5 dl buljong
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala & skiva potatisen i halcentimeter tjocka skivor.
  2. Lägg potatisen i en ugnsfast form modell större & grädda till dom i ca 10 minuter på 225 grader (200 med varmluftsugn) så dom blir lätt gyllenbruna i kanterna. Häll på buljongen, jag använder oxbuljong, men går bra med svamp åxå. Tillbaks i ugnen en halvtimma tills potatisarna blivit mjuka. Undertiden som potatisarna kokar i ugnen så tillreder vi vitlökssmoret. Det är bra om smöret är lite halvmjukt, skala & pressa i vitlöksklyftorna i smöret, smaka av med lite aromat & peppar. När potatisarna mjuknat, ta ut formen ur ugnen. Skär oxfilén i cm-tjocka skivor & lägg omlott över potatisen. Klutta på vitlökssmöret på filén & sedan in i ugnen igen i ca 12-15 minuter, beroende på hur välstekt man vill ha filén.
  3. Servera med vitlöksbröd eller baguetter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept