Paëlla

Paella, Spaniens nationalrätt, är egentligen namnet på den låga panna som man lagar denna rätt i. Rätten kommer från Valencia från början, men man äter den i hela Spanien.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 dl olivolja
  • 2 styckade kycklingar
  • 1 pkt bacon, i mindre bitar
  • 2 chorizokorvar i bitar
  • 4-5 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 burk hela tomater
  • 6 dl ris
  • ev 1 pkt saffran
  • minst 1 liter vatten
  • 1 lagerblad
  • 2-3 tsk timjan
  • 2 buljongtärningar (höns eller fisk)
  • salt
  • peppar
  • 500 gr räkor med skal
  • 1 påse musslor med skal
  • ev några havskräftor
  • svarta oliver med kärnor
  • 1 citron i klyftor

Gör så här

  1. Stek kycklingen runt om i en större gryta eller panna. Stek baconbitar och korvarna och lägg dem tillsammans med kycklingen. Häll på mer olivolja om det behövs och lägg i den hackade löken och vitlöken i grytan, sänk värmen och slå i riset som skall fräsa en stund. Lägg sedan i tomaterna, saffran, buljongtärningar och kryddor och späd hela tiden med vattnet. Grytan skall hela tiden vara simmig. Stek under tiden de hela räkorna med skal i en annan panna, pressa gärna över lite vitlök, det doftar så gott. Värm upp musslorna i sitt eget spad i en annan gryta. När grytan med riset har kokat i ca 15 minuter är det dags att lägga tillbaka kycklingen, baconet och korvarna och låta dessa koka med och dela med sig av sin smak. Låt allt småputtra ca 10-15 minuter. Servera i en vid gryta och garnerna med räkor, musslor, havskräftor, oliver och citronklyftor. Servera med vitt bröd och ett riktigt tungt spanskt vin.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr