Paj med färskpotatis och ansjovis

Pajens goda smaker påminner om Janssons frestelse.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 500 g färskpotatis
  • 2 purjolökar
  • 1 msk smör
  • 1 brk ansjovisfiléer (125 g)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex prästost

Gör så här

  1. Hacka samman mjölet och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Täck med plastfolie och låt den vila i kylskåpet minst 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Halvera potatisen eller skär den i skivor om den är stor. Ansa och strimla purjolöken. Ta undan det gröna till garnering. Fräs purjolöken i smöret i en stekpanna tills den har mjuknat. Låt anjovisen rinna av.
  4. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Fördela potatis, purjolök och ansjovis i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och strö över osten.
  5. Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min. Strö den sparade purjolöken över den färdiga pajen. Den är god både varm och kall.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept