Paj med matjessill och färskpotatis

Hittade i en mattidning hos svärmor - låter god tycker jag.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 g matjesstillfiléer
  • 10-12 små, kokta, kalla färskpotatisar
  • 1 liten rödlök
  • 3 msk finhackad dill
  • Äggstanning:
  • 2 dl kesella
  • 1½ dl grädde
  • 1 dl riven, lagrad ost, t.ex svecia
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör till degen. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Rulla till en boll och låẗ vila kallt i 20 minuter. Klä en pajform, diameter 24 cm, och nagga degen. Förgrädda i 10 min i 225 grader.
  2. Lägg undan några sillbitar till garnering, skär resten i ca 1 cm långa bitar. Skiva potatisen och finhacka löken. Lägg undan lite lök till garnering.
  3. Varva potatis, sill, lök och dill i formen.
  4. Vispa ihop äggstanningen och häll den över potatisen - peta lite med en gaffel så att den rinner ner mellan bitarna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 - 35 minuter.
  6. Garnera med sillbitar och rödlök, samt en dillkvist eller två.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept