Påskens lammstek

En hel välstekt lammstek doftande av vitlök och rosmarin är ståtligt att ställa fram på bordet. Skär upp den vid serveringen. Lammkött ska serveras het, gärna med en god och krämig potatisgratäng eller Hasselbackspotatis med sås av lammsky...

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2-2½ kg lammstek med ben
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin, smulad
  • 1 tsk mynta
  • 50 g margarin, smält
  • 6 morötter, skivade
  • 3 gula lökar, i klyftor
  • 4 dl het buljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sås:
  • 2 msk margarin
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 dl silad sky
  • 3 dl grädde
  • Rönnbärsgelé
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in steken med salt, peppar, vitlök och lägg på galler över långpanna, strö på örterna. Sätt i termometer.
  3. Droppa över margarin. Lägg grönsakerna i pannan. Stek strax under mitten 30 min.
  4. Slå buljongen i pannan, stek till ca 70 grader. Sila och skumma skyn.
  5. Fräs margarin och mjöl till såsen, späd med sky och grädde. Koka 5 min, smaka av med kryddor och gelé.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…