Marinerad mjukstekt lammsadel

Använder marinaden i såsen därför är det viktigt att koka såsen. Bilden visar ena sidan av sadeln utskuren.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,6 kg lammsadel
  • Salt
  • Peppar
  • Smör
  • Marinad:
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl vatten
  • 1 citron saft + rivet skal
  • 2 msk timjan
  • 2 msk rosmarin
  • 1½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Sås:
  • Marinad
  • Sky från sadeln
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl grädde valfri fetthalt
  • ½-1 msk kinesisk soja
  • Salt
  • Peppar
  • Tillbehör:
  • Potatis
  • Grönsaker

Gör så här

  1. Putsa sadeln. Skär ovansidan i rutmönster. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll ner marinaden. Förslut påsarna och rubba runt sadeln i marinaden. Låt vila i kylskåp minst 4 timmar helst 1 dygn. Vänd den gärna några gånger under tiden.
  2. Ta upp sadeln. Spara marinaden. Torka av sadeln, salta, peppra och bryn den köttiga sidan i smör i en stekpanna. Lägg sadeln i stekpåse och sätt in ugnen på 100 grader. Stektid ca 2½-3 timmar.
  3. Koka ihop marinaden och sila den. Ställ den sedan kallt.
  4. När köttet är stekt tag det ur stekpåsen och låt vila under folie ca 15 minuter.
  5. Gör undertiden såsen. Ta tillvara skyn. Vispa ner mjölet i den nu kalla marinaden, koka upp och blanda den med skyn, grädde, buljongtärningen och soja. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Om du vill ha såsen mildare ha i lite mer grädde.
  6. Skär loss köttet från benet på båda sidor. Skär också loss de fina filerna från undersidan. Skiva köttet och lägg eventuellt tillbaka det skivade på benet om du vill servera det lite festligt.
  7. Servera med kokt eller ugnstekt potatis och broccoli eller annan grönsak.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept