Pasta al forno

Ugnspasta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 400 g pasta (en större sort t.ex. rigatoni, tortiglioni)
  • 450 g blandfärs
  • 2 mozzarellaostar (ca 300 g)
  • 4 msk riven parmesanost
  • 1 1/2 burk konserverade hela tomater
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 persiljekvistar
  • 6 msk olivolja extra vergine
  • Ssalt
  • Nnymald svartpeppar
  • 2-3 msk havssalt till pastavattnet

Gör så här

  1. Hacka tomaterna eller kör dem i en mixer.
  2. Skala löken, moroten och vitlöksklyftorna. Tvätta sellerin och persiljan och finhacka allt tillsammans eller kör i en mixer.
  3. Förbereda köttfärssåsen genom att hetta upp olivoljan i en stor tjockbottnad gryta och fräs på svag värme grönsakshacket i ca 10 min eller tills det mjuknar utan att ta färg. Höj värmen och tillsätt köttfärsen lite i taget så att värmen hela tiden behålls hög och stek i ytterligare 10 min. Häll på vinet och låt evaporera på hög värme. Salta, peppra och häll på tomaterna, låt koka under lock på svag värme i ca 30 min. Tillsätt vatten om det skulle bli för torrt.
  4. Värm ugnen till 180°.
  5. Skär mozzarellan i små bitar.
  6. Sätt på pastavattnet (ca 4 l). När vattnet kokar, salta med ca 2-3 msk havssalt och koka pastan i 2 minuter. Två min räknas från det att pasta vattnet kokar igen.
  7. Sila pastan och blanda den med köttfärssåsen (spara ca 2 dl av såsen). Blanda i mozzarellan och 2 msk riven parmesanost. Lägg blandningen i en ugnssäker form och häll över den resterande köttfärssåsen och strö över 2 msk riven parmesanost.
  8. Gratinera i ugnen 200° i ca 35 min tills pastan fått färg (skulle det se torrt ut, tillsätt lite vatten). Servera.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr