Persisk vegetarisk gryta

God och mustig vegogryta med vintergrönsaker, aprikoser, tranbär, saffran och pärlcouscous som dessutom blir väldigt vacker. Som pricken över i strös myntablad och rostade mandelspån över vid serveringen. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Grytan går väldigt fort att göra!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g pärlcouscous, (stora couscous)
  • 75 g torkade tranbär
  • 1 rotselleri, ca 500 g
  • 1 stor morot
  • 2 rödlökar
  • 2 selleristjälkar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk stötta korianderfrön
  • 2 tsk stött spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • 100 g torkade aprikoser
  • ½ krm saffran
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 liten aubergine, 200 g
  • 1 liten butternutsquash
  • Saft av 1 citron
  • 1 kruka mynta
  • 30 g rostade mandelspån

Gör så här

  1. Blanda couscous med tranbär. Täck med 1 liter kokande vatten och låt stå i 20 minuter. Häll sedan av vätskan. Skala rotselleri och morot och skär i tärningar. Hacka löken grovt. Skiva selleristjälkarna i 1 cm tjocka bitar. Fräs rotselleri, morot, lök och selleristjälkar i en gryta i olja ca 5 minuter.
  2. Tillsätt kryddorna och aprikoserna och fräs ytterligare några minuter. Blanda saffran med 1 liter kokande vatten och buljongtärning. Häll det sedan i grytan och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Skär auberginen i bitar. Skala butternutsquashen och skär 2 cm stora tärningar. Blanda ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med citronsaft. Tillsätt couscousen och koka 5 minuter tills allt är riktigt varmt.
  4. Garnera med myntablad och rostade mandelspån och servera!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…