Pestopasta med laxfilé och hummersås

Något annorlunda kombination men fungerar då pastan är "fräsch" och hummersåsen innehåller bl a citron, för en friskare matchning.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 400 g pasta
  • 1 knippe sparris
  • 100 g salladsmix (ruccola, babyspenat etc)
  • 1 rödlök
  • 2 scharlottenlökar
  • 2 tsk socker
  • 3 tsk pesto
  • 1 dl vitvin
  • 1/2 citron
  • 2 tsk hummerfond
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Smör till pannan
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Pasta:
  2. Koka enligt anvisningar (använd helst penne-pasta eller skruvpasta).
  3. Till pastan:
  4. Skölj salladsmixen.
  5. Blanchera sparris i ca 2-3 min i saltat vatten (ngn droppe olivolja i skadar inte heller).
  6. Lägg i smör i panna, hetta upp och addera två tsk socker, när sockret börjar karamelliseras, lägg i rödlök samt scharlottenlök (tunt hackad men inte för fint). Stek löken till dess att den får en fin färg. Lägg vid sidan av tillsammans med sparris och salladsmix.
  7. Lägg i salladsmix, sparris och lök i den avrunna pastan. Lägg i två-tre teskedar pesto, för att få en nötig smak. Blanda om.
  8. Laxen:
  9. Skär upp laxsidan i 4 fina bitar. Hetta upp pannan på hög temperatur, lägg i smör och lite olja.
  10. Lägg ner laxen, när pannan är het, med skinnsidan först. Stek hårt ca 1-2 min. Vänd och ge även den skinnfria sidan ca 1 min hård stekning.
  11. Laxen bör sedan ha fått en fin yta och samtidigt vara genomstekt.
  12. Sås:
  13. Grunda med en bechamel (smör och mjöl).
  14. Lägg i ca 1 dl grädde. Addera 1 dl vitvin. Droppa även i saften från ca 1/2 citron (inte för mkt saft).
  15. Lägg i en grönsaksbuljong och lägg i två tsk hummerfond.
  16. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och vitpeppar. Om såsen blivit för citron-aktig i smaken kan lite socker väga upp.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…