Potatisgratäng med jordärtskocka, savojkål och svamp

En komplett vegetarisk måltid för både fest och vardag.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 dl riven ost
  • ½ huvud savojkål
  • 4 msk smör + lite till formen
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Lite hackad röd chili
  • Vitlöksstekt svamp:
  • 800 g valfri svamp, t ex champinjoner, kantareller eller portobellosvamp
  • 3 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ kruka persilja
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt. Skala jordärtskockorna och lägg dem i en skål med kallt vatten. Skiva purjon fint. Skala och hacka vitlöken. Blanda grädde och salt i en skål. Smöra en ugnsform. Skiva jordärtskockorna tunt.
  3. Varva potatis, jordärtskocka, purjolök och vitlök i formen. Häll på gräddblandningen och toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen i minst 1 timme. Ta ut gratängen och låt vila i 10 minuter.
  4. Skiva savojkålen tunt och stek den på medelvärme i smör.Riv svampen i bitar och stek i smör i några minuter tills svampen har fint färg. Skala vitlöken och hacka persiljan. Pressa ner vitlöken i stekpannan. Ta pannan från värmen och rör om. Salta, peppra och blanda i persiljan.
  5. Servera potatisgratängen med svampen och savojkålen. Strö över lite hackad chili.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept