Potatistårta

Potatistårtan går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan värma i ugnen före serveringen. Låt den stå i rumstemperatur någon timme så att den inte är kylskåpskall inför värmningen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3,5 tsk salt
  • 75 g smör
  • 3-4 msk smör, till stekning
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 1 ägg
  • 1 purjolök, liten
  • 2,5 kg potatis
  • 7 äggulor
  • 1 palsternacka, ca 175 g

Gör så här

  1. Skala potatisen och palsternackan.
  2. Ta undan och riv ca 1/2 kilo potatis, tillsätt 1 tsk salt. Koka resten tillsammans med palsternackan skuren i bitar.
  3. Hetta upp hälften av steksmöret i en stekpanna som är ca 24 cm eller större. Lägg i hälften av den rivna potatisen och platta ut till
  4. en rösti som är lika stor som botten på en 24 cm springform. Stek på en sida ca 10 min tills potatisen inte ser rå ut.
  5. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på springformen. Smörj formen.
  6. 5. Lägg röstin med den stekta sidan upp i formen.
  7. Stek resten av den rivna potatisen på samma vis och låt röstin ligga kvar i stekpannan.
  8. Strimla purjolöken fint och fräs den i smöret.
  9. Mosa den färdigkokta potatisen och palsternackan. Tillsätt purjolöken, 75 g smör, äggulor och ägg. Smaka av med salt och peppar.
  10. Lägg moset på röstin i formen. Lägg på den andra röstin med steksidan upp.
  11. Hit kan förberedas -
  12. Eventuellt kan tårtan skäras i bitar när den är kall för att underlätta vid serveringen. Värm tårtan ca 30 min i 175° före servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept