Räkpaj

God räkpaj med brun farin, crème fraiche, kesella, finriven pepparrot, räkor, kokta hackade ägg och purjolök.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 2 ½ dl (150 g) vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 ½ msk kallt vatten
  • ½ krm salt
  • ½ tsk brun farin (Dansukker)
  • Fyllning:
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl kesella
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk strösocker
  • 1-2 msk finriven pepparrot
  • 300 g rensade räkor
  • 4 hårdkokta ägg, hackade
  • 1 dl fint strimlad purjolök
  • Garnering:
  • 100 g skalade räkor
  • Citron
  • Dill

Gör så här

  1. Degen:
  2. Blanda samman vetemjöl, margarin, vatten, salt och brun farin till degen och tryck ut i en smord pajform.
  3. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  4. Nagga och grädda därefter räkpajen i 200° i ca 20 minuter. Låt kallna.
  5. Fyllningen:
  6. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
  7. Vispa crème fraichen kraftigt med elvisp.
  8. Rör i kesella, salt, socker och pepparrot.
  9. Blanda i räkorna ägghacket och purjolöken.
  10. Smält gelatinbladen och rör därefter ner dem i fyllningen.
  11. Lägg fyllningen i skalet.
  12. Servera en fräsch sallad till och ett glas svalt vitt vin är inte fel.

Kommentarer

Perfekt bjudpaj! Bara att ta ur kylen och servera :D Använde pepparrotscreme istället för färsk pepparrot, gick jättebra.
Menar du att man inte ska grädda pajen med fyllningen i? ska man lägga i fyllningen kall?

Liknande recept

@ros

Skaldjurspaj

Tips till pajen Grunden. Lägg salladsblad i botten på det gräddade pajskalet innan du lägger i räksalladen, så blir inte pajskalet mjukt och fuktigt.…

@lisa35

Räkpaj

Alla som blivit bjudna på denna paj älskar den! Superenkel och snabb att tillaga.