Rårakor med löjrom

...som liten god förrätt eller servera traditionellt med lingonsylt, stekt rimmat sidfläsk eller bacon.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 8 vinterpotatisar, 650 g
  • ½ tsk salt
  • 2 msk Milda
  • 2 medelstora rödlökar
  • 3 dl gräddfil
  • 4 msk löjrom eller röd stenbitsrom, 60 g
  • Dill
  • Citron
  • Isbergssallad

Gör så här

  1. Skala potatisen och riv den grovt på ett råkostjärn eller i en matberedare.
  2. Blanda genast den rivna potatisen med salt. Om blandningen verkar tjock kan du späda den med lite vatten, så att den flyter ut under stekningen. Tänk på att blandningen mörknar om den får stå för länge.
  3. Lägg Milda i kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget.
  4. När matfettet tystnat och blivit mycket svagt brynt - lägg i tre klickar smet åt gången, knappt ½ dl per råraka. Bred ut den så att rårakorna blir tunna och frasiga i kanterna. Stek rårakorna i 2-3 minuter på varje sida, precis lagom ljusbruna.
  5. Skala och finhacka lökarna.
  6. Servera med en klick gräddfil, finhackad lök och 1 msk löjrom. Garnera med strimlad isbergssallad, dillkvist och citronskiva.

Kommentarer

Toppen de bästa rårakor jag ätit som förrätt MVH Claes
Nu kanske jag är dum, men hur ska riven potatis och salt kunna bli en smet?? Ser gott ut på bliden, men jag fattar nog inte receptet riktigt.. Det känns som att det fattas något.

Liknande recept

@zeta

Gazpacho

Kall tomatsoppa, lika god till lunch som till förrätt. Enkel att göra och lätt att förbereda, låt den gärna stå i kylen över natten,…