Ripa med blåbärssås

Passar mckt bra med vin Serrata Belguardo (nr 22955)

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 st urbenade ripor
  • Smör till stekning
  • Blåbärssås:
  • 5 dl frysta blåbär
  • 2 msk socker
  • 1 dl marsalavin (halvtorr)
  • 4 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • Brysselkål:
  • 200 gr brysselkål
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • Puylinser:
  • 200 g puylinser
  • ½ liter kycklingbuljong
  • 4 kvistar busktimjan
  • ½ lök
  • 3 klyftor vitlök
  • Svartrötter:
  • 8 smala svartrötter
  • 1 citron

Gör så här

  1. Puylinser:
  2. 1.Koka linserna med ½ lök, vitlök, timjan och hönsbuljong tills de är mjuka men har lite tuggmotstånd.
  3. 2.Sila av linserna och spara buljongen.
  4. 3.Kyl linserna.
  5. Ripa:
  6. 1. Krydda med salt och peppar och bryn dem hastigt i en varm stekpanna med smör.
  7. 2. Efterstek riporna i ugnen 15 - 20 minuter på 175°.
  8. Svartrötter:
  9. 1.Skalas noga och läggs direkt i vatten med citronjuice.
  10. 2.Kokas sedan i samma buljong som linserna till de är helt mjuka.
  11. Blåbärssås:
  12. 1. Ställ en kastrull på spisen och låt den bli het. Spräng de frysta blåbären i kastrullen. Tänk på att använda en gammal kastrull eller en där blåbärsfärgen inte fastnar. Finns det inga sådana alternativ kan du köra blåbären i en mixer innan så slipper du få märken av blåbären i kastrullen.
  13. 2. Tillsätt sockret, marsalan och grädden. Låt såsen koka ihop till simmig konsistens, smaka av med salt och peppar och sila såsen.
  14. Brysselkål:
  15. 1.Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i 5 minuter.
  16. 2. Kyl av kålen snabbt i ett isbad och låt den sedan torka på hushållspapper.
  17. 3. Halvera kålen och bryn den i en stekpanna med smör, socker och salt.

Kommentarer

Detta är ett recept från systembolaget.se. Bör inte källan anges någonstans?

Liknande recept

Sveriges bäst prisatta Chianti! 1L för 99 kr
99 kr