Ris på japanskt vis

Japanskt ris att använda till exempel till onigiri eller i din bento. Tänk på att välja rätt sorts ris då det inte fungerar att använda till exempel basmati- eller jasminris utan det måste vara ett kort och rundkornigt ris.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl japanskt ris (kort rundkornigt, tex sushiris eller ev grötris)
  • 2½ dl vatten

Gör så här

  1. Mät upp riset i en kastrull och skölj det noggrant. Rör runt riset med handen. Byt ut vattnet och upprepa 2-3 gånger.
  2. Häll av riset och låt lite vatten vara kvar. Krama riset försiktigt i din hand. Tillsätt vatten och skölj noggrant flera gånger tills vattnet är mer eller mindre klart.
  3. Använd en sil och häll riset i silen. Låt vila, helst i minst 30 minuter.
  4. Lägg tillbaka riset i kastrullen eller i riskokaren. Tillsätt vattnet och låt stå, mellan ½-1 timme rekommenderas beroende på hur färskt riset är. Längre tid är ok, men helst inte mer än 8 timmar.
  5. Sätt på riskokaren. Eller om du använder en kastrull, koka upp på medelstark värme och sätt sedan på ett tätslutande lock. Koka på hög värme i 1 minut. Sänk sedan till medelstark värme och koka i cirka 4-5 minuter, tills du kan se ytan av riset. Då sänker du till låg värme och låter stå i 10 minnuter, tills allt vatten är borta.
  6. Om du använder kastrull tar du bort den från plattan och lägger över ett tygstycke, till exempel en bakhandduk. Låt stå cirka 10-15 minuter så att all fukt försvinner. Obs, hoppa inte över detta steget då det är mycket viktigt!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept