Risgryta med grönsaker och kryddörter

Grönsaker i olika färger med härliga kryddörter och smakrik parmesan frestar de flesta.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 stor zucchini
  • 1 aubergine
  • 200 g broccoli
  • 100 g champinjoner
  • 1 lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 500 g långkornigt ris
  • 50 g tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 ½ liter grönsaksbuljong
  • Salt
  • Peppar
  • 1 knippa färska kryddörter tex, rosmarin, basilika, timjan
  • 2 msk smör
  • 50 g riven parmesan

Gör så här

  1. Ansa purjolöken, skölj och skär i tunna strimlor. Halvera paprikorna på längden, kärna ur, skölj och skär i små tärningar.
  2. Ansa aubergine och zucchini, skölj och skär i små tärningar.
  3. Ansa och skölj broccolin och skär i mycket små buketter. Rensa svampen, skär bort fötterna, skär svampen i små tärningar. Skala lök och vitlök och skär även dem i små tärningar.
  4. Hetta upp olivoljan i en kastrull eller stekpanna, fräs lök och vitlök. Tillsätt resten av grönsakerna och svampen, bryn under omrörning i 2 minuter. Rör ner riset och tomatpurén och låt steka med helt kort tills riset är glansigt. Späd med vinet, häll sedan i grönsaksbuljongen, salta och peppra. Låt svälla under lock på svag värme 25 minuter, rör om emellanåt.
  5. Skölj kryddörterna, skaka av vattnet och hacka smått.
  6. Blanda ner smöret och hälften av parmesanosten och örterna i riset. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strö över resten av örterna och osten och servera.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept