Risotto á la marinara

Risotto är något som jag verkligen har börjat tycka om, så nu ska jag bara lära mig göra den perfekta risotton. Här är ett favoritrecept med musslor.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g stora räkor, kokta och skalade
  • Musselkok:
  • 1 kg blåmusslor eller 150 g musslor på burk
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 1 hel vitlöksklyfta
  • 2-3 stjälkar persilja
  • ½ krm svartpeppar
  • Grönsaks- och svampfräs:
  • 4 stjälkar bladselleri
  • 2 medelstora morötter
  • 150 g färska champinjoner
  • 50 g smör
  • 1 msk god olivolja
  • 3 dl fiskbuljong (tärning)
  • ½ dl vitt vin
  • Ev. salt
  • Risotto:
  • 3 dl arborio- eller avoriris
  • 25 g smör
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 8 dl hönsbuljong (tärning)
  • 2 ½ dl vitt vin
  • Ev. salt

Gör så här

  1. Kontrollera så att alla musslorna är stängda. De som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.
  2. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skäggtömmarna.
  3. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i vitlöken, persiljan, svartpeppar och musslor. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara kokspadet.
  4. Plocka musslorna ur skalen och lägg dem i spadet.
  5. Skölj och ansa bladselleri och morötter. Rensa svampen och skär den, selleri och morötter i mycket små bitar.
  6. Smält smöret i en kastrull och hetta upp det tillsammans med olivoljan. Lägg i och fräs grönsaks- och svamphacket i någon minut. Tillsätt buljongen och vinet, låt långsamt koka i 10-15 minuter tills grönsakerna har mjuknat.
  7. Smält smöret till risotton i en kastrull och tillsätt löken och fräs försiktigt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  8. Rör ner ris och saffran och häll i hälften av hönsbuljongen och vin. Koka långsamt utan lock i cirka 20 minuter tills riset har blivit mjukt och krämigt.
  9. Rör om och späd under hela tiden med resten av buljongen och vinet.
  10. Blanda ner grönsaks- och svampfräset i riset och rör därefter mycket försiktigt ner räkorna och musslorna.
  11. Späd med lite musselspad för att få en saftig risotto med en fyllig och mustig smak.
  12. Smaka av med salt och låt risotton bli genomvarm utan att koka upp, så att skaldjuren behåller sin spänst.
  13. Servera i djupa tallrikar med några räkor och musslor på toppen!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…