Rök- och whiskygravad lax

Självklar på jul -och midsommarbord.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 800 g benfri laxfilé av mittbit
  • ½ dl rökig whisky
  • 2 tsk liquid smoke
  • 3/4 dl strösocker
  • ½ dl salt
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • Servering:
  • 2-3 dl gräddfil
  • 2 msk riven pepparrot

Gör så här

  1. Två dygn innan servering: Kolla så att alla ben är borta annars dra bort.
  2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse.
  3. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.
  4. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen, och låt grava 1½-2 dygn i kylen.
  5. Vänd påsen några gånger under tiden.
  6. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka av laxen.
  7. Lägg i ren plastpåse.
  8. Blanda gräddfil och riven pepparrot.
  9. Skär upp laxen i tunna skivor och servera med pepparrotsgräddfil
  10. OBS! tänk på att du måste låta laxen ligga i frysen minst 3 dygn innan du gravar den, annars dör inte bakterierna.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…