Rönnbärsgelé med äpple

En underbar rönnbärsgelé till höstens vilträtter och stekar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 kg rönnbär
  • ¾ - 1 kg sura äpplen gärna kart i bitar
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 kg socker/1 liter saft

Gör så här

  1. Koka rönnbär och äpplen i vattnet under lock på svag värme tills bären spricker sönder och äppelbitarna mjuknat.
  2. Låt självrinna i saftsil. Mät saften. Koka upp och låt koka 5 minuter. Lyft från värmen och ös i sockret.
  3. När sockret löst sig koks saften upp igen utan att röra om. Låt koka 15 minuter. Pröva gelén genom att droppa lite på ett fat och låta stå någon minut. Dra ett streck genom gelén. Om strecket går ihop, låt koka lite till och gör sedan om provet. Om strecket blir kvar är gelén klar. Häll på burk.

Kommentarer

Undrar om man ska frysa bären innan för att få dem sötare? Vad är sötrönn? Är det en förädlad form som bara finns som odlad? Skall prova nu i höst att göra egen r-gelé. Vilhelmina
Tack för att du svarace mig i gästboken! Gelén blev superb! Konsistenes blev verkligen jättebra utan att man behövde ha någon Certo i. Mycket gelé blev det också. Tack för receptet!
Hur länge skall man koka rönnbären och äpplena under lock?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…