Sallad med grillad fänkål och apelsin

En perfekt picknickrätt som bara blir bättre av att ligga och dra ett tag i burken. Matvetet gör den matig och citrusen gör den fräsch.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1½ dl matvete
  • ½ dl sötmandel
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 rödlök
  • 2 fänkål, ca 600g
  • 2 vitlökskyftor
  • 3 apelsiner
  • 1 rosésallad, ca 150g
  • 8 myntablad
  • 2 msk balsamvinäger
  • ½ dl grovriven parmesan
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen eler använd färdigkokt på burk.
  2. Rosta mendeln och fänkålsfrön i 2 msk olja på medelvärme tills de doftar, ca 3 minuter. Rör då och då.
  3. Ta upp och låt svalna på ett tallrik.
  4. Skala och skär löken i kylftor, ansa och skär fänkålen i klyftor, spara "dillen" på fänkålen. Skala vitlöken.
  5. Pensla löken och fänkålen med lite olja och grilla 3-5 minuter på varje sida i grillpanna på hög värme. Ta upp och låt svalna.
  6. Grilla vitlöksklyftorna runt om 4-5 minuter, ta upp och låt svalna. Hacka fänkål och vitlök. Strimla löken. Lägg grönsakerna i en skål.
  7. Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor, lägg åt sidan. Pressa ut ca 1 dl juice ur apelsinresterna över grönsakerna.
  8. Skär salladen och myntan i strimlor. Blanda ner balsamvinäger, sallad, mynta, matvete, fänkålsfrön och mandlar.
  9. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Vänd ner apelsinklyftorna.
  10. Toppa med parmesan vid servering. Strö över lite flingsalt och garnera med fänkålsdillen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…