Sandefjordsgratinerad lax

Mycket god och festlig rätt som alltid väcker uppskattning, dessutom är den väldigt lätt att göra. Vill man så kan den göras mycket mager utan att man förlorar i smak.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g laxfilé , benfri
  • 1 påse sandefjordssmör , pulversås (Knorr Rafinesse)
  • 1 påse hollandaisesås , pulversås
  • 1 burk crème fraiche 34 % (kan ersättas med en magrare)
  • 3 dl vispgrädde (kan ersättas med en magrare)
  • 500 g räkor m skal storlek 70 - 90 (ca 250 g u . skal)
  • Till servering:
  • Potatis
  • Sallad
  • Citron

Gör så här

  1. (Sandefjordssmörsås kan vara svår att få tag så hittar du det inte kan du byta till tot. 2 påsar Hollandaise i stället.)
  2. Värm ugnen till 200-225°C.
  3. Blanda de båda såspulverpåsarna med crème fraiche. Rör tills klumpfritt. Tillsätt grädden och värm såsen (behöver inte koka upp).
  4. Lägg laxen i en ugnsform (med skinnsidan ner om det är skinn på). Slå såsen över så den täcker laxen. Skala räkorna lägg dom över laxen. Peta gärna ner dom delvis i såsen (ser festligare ut om dom syns lite).
  5. Sätt in i ugnen och gratinera ca 15-20 minuter. Servera med pressad eller kokt potatis och en fräsh sallad och ev. citronklyftor.

Kommentarer

Ett toppen recept. Jag hade ingen creme fraich hemma, så vi tog vispgrädde och hade i pulvret och vispade med elvisp. Det bler super gott. 5 poäng får den av familjen.
Lagade denna fantastiskt goda fiskrätt igår, då vi hade middagsgäster. Kommer att laga den många gånger !!! Och så enkelt att tillaga!

Liknande recept