Scampi orientale – smakrika skaldjur

En god och uppskattad fredagsrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 20 kräftstjärtar eller scampi
  • 2 tsk curry
  • 2 krm cajenepeppar
  • 2 dl tunnstrimlad och hackad purjolök
  • 1 röd och 1 grön paprika, fint tärnade
  • 2 späda selleristjälkar, strimlade
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 3 dl grädde
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk hummerfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ msk dragon
  • ½ - 1dl crème fraiche
  • ½ dl torr vermouth
  • Ev 1-2 msk konjak

Gör så här

  1. Fräs kräftstjärtarna i smör och lägg dem på en tallrik. Blanda curry och kajenn i steksmöret, lägg i purjon, paprika, selleri och champinjoner. Låt puttra några minuter på medelvärme.
  2. Häll på grädde och tillsätt tomatpuré, senap, hummerfond, vin och dragon.
  3. Koka ihop ca 10 min. Blanda i crème fraiche, vermouth och ev konjak och smaka av.
  4. Lägg till sist i kräftstjärtarna att bli genomheta.
  5. Bjud på kokt ris och en grönsallad.
  6. Vitlöksbröd passar ochså bra till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@alsing

Scampi a’ la Indiana

På 80-talet jobbade jag som kock i en restaurang där vi hade denna underbara rätt. Den håller än idag. Perfekt fredagsmysmat eftersom det inte…