Skaldjurstallirik med risotto

Gott men tar en timme

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 msk Olivolja
  • 3 st Schalottenlökar
  • 5 dl Ris (superfino carnaroliris)
  • 5 dl Vatten
  • 5 dl Fond (fisk-, räk-, hummer- eller musselfond)
  • 5 dl torrt vitt Vin
  • 100 g Parmesan
  • 1 paket Musslor
  • 8 st Scampi (går även bra med räkor, kräftor, ostron, hummer och pilgrimsmusslor)
  • 0.5 st Citron
  • 4 msk Olivolja
  • 1 st Chilipeppar
  • 4 msk finhackad Bladpersilja
  • 0.5 l vitt Vin
  • 0.5 l Mineralvatten
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • Havssalt

Gör så här

  1. Gör så här
  2. 1. Koka upp fonden. Skala och finhacka 2 av schalottenlökarna. Häll olivolja i en panna och hetta upp. Fräs löken. Lägg i riset och fräs det också. Rör om hela tiden med en träslev.
  3. 2. Häll på den kokande fonden när riset är glansigt. Koka samman tills riset blir krämigt. Rör hela tiden.
  4. 3. Häll på vinet och låt koka i cirka 15 minuter. Fortsätt att röra hela tiden. När risotton är krämig och lagom al dente ska parmesanosten rivas i.
  5. 4. Gör skaldjuren: Tvätta och rensa skaldjuren. Släng musslorna som inte öppnar sig när man knackar dem mot bordet. Släng också de musslor som är tunga, de är antagligen fulla med lera.
  6. 5. Skala och hacka den sista schalottenlöken och vitlöken. Hacka chilin och persiljan. Hetta upp en stekpanna och fräs skaldjuren i olivolja, vitlöken och schalottenlöken.
  7. 6. Tillsätt chili och bladpersilja. Salta och peppra. Krama en halv citron över. Skaka om pannan och tillsätt vinet och mineralvattnet. På med locket.
  8. 7. Se till att musslorana öppnar sig, detta tar 2-3 minuter. Släng de musslor som eventuellt inte öppnat sig.
  9. 8. Lägg upp den krämiga risotton. Garnera med skaldjur, chili, persilja och eventuellt någon härlig primör.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@alsing

Scampi a’ la Indiana

På 80-talet jobbade jag som kock i en restaurang där vi hade denna underbara rätt. Den håller än idag. Perfekt fredagsmysmat eftersom det inte…