Skink- och ädelostpaj

Vilken festmåltid! En matig och smakrik paj som passar utmärkt till en god grönsallad. Låt gärna pajen svalna helt och servera den skuren i portionsbitar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sesamfrön
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 3-4 kalla kokta potatisar, gärna färskpotatis
  • 200 g lättrökt skinka
  • 125 g ädelost
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Börja med bottnen. Arbeta ihop mjöl, salt, sesamfrön, smör och vatten till en deg, för hand eller i en matberedare med kniven isatt.
  2. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen, degen ska gå upp en bit längs kanten. Ställ pajskalet kallt 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det 10 minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen och sänk sedan temperaturen till 200 grader.
  4. Gör fyllningen:
  5. Tärna potatis och skinka. Lägg bitarna i det förgräddade pajskalet. Smula ädelosten över skinkan och potatisen.
  6. Gör äggstanningen:
  7. Rör ihop ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen ca 30 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr