Skinkstek med morotstimbal och örtsås

En saftig, lättlagad och jättegod skinkstek och mild gräddsås med färska örter.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg skinkstek
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • Sås:
  • 3 dl köttbuljong
  • (steksky + vatten + buljongtärning el fond)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk osötad senap (dijon)
  • 4 msk hackad oregano och persilja
  • Morotstimbaler:
  • 500 g morötter
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 50 g fårost
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk pressad citron
  • 3 ägg
  • Garnering:
  • Franska örter

Gör så här

  1. Lägg steken på ett smörat och ugnssäkert fat. Salta och peppra och sätt i en köttermometer. Stek tills innertemperaturen visar 70 º. Låt den vila 15 min insvept i folie innan den skärs upp i skivor. Ta vara på skyn som ska användas i såsen.
  2. Morotstimbaler:
  3. Skala morötterna och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och spola dem kalla. Mixa morötterna till puré i en matberedare.
  4. Blanda ner crème fraiche, smulad fårost, salt, peppar, citron och uppvispat ägg. Häll blandningen i 6 smorda portionsformar. Grädda dem samtidigt som steken i 175 º i ca 35 minuter.
  5. Sås:
  6. Koka upp skyn från steken och köttbuljong - sammanlagt 3 dl - i en kastrull. Blanda grädde och mjöl och häll det i kastrullen. Låt såsen sjuda 3 min. Tillsätt senap.
  7. Mosa örtkryddorna i en mortel och häll ner det i såsen. Smaka av med salt.
  8. Servera steken med ugnsstekta potatisklyftor, örtsås, morotstimbaler och en sallad. Garnera med färska örter.

Kommentarer

Det står att steken ska ha en temperatur på 70 grader men när jag gjort det och låtit den vila så rann det rött ur den. Så nästa gång ska jag öka temperaturen till närmare 80 grader!!

Liknande recept