Sotad hälleflundrafilé, cajun style, med hummersås

Tekniken är att fisken kryddas hårt och steks i het panna, allt för att återskapa smaken av mat lagad över öppen eld. Kryddblandningen finns även att köpa.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kryddblandning:
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 krm chilipulver
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm finmald svartpeppar
  • 1 krm stött timjan
  • 1 krm stött oregano
  • Fisken:
  • 600 g hälleflundrafilé
  • 2 msk kryddblandning
  • 1 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • Hummersås:
  • 1 gul lök
  • 1/2 färsk fänkål
  • 2 msk smör
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • Vitpeppar
  • En aning cayennepeppar
  • 1 msk konjak eller 2 msk torr sherry
  • Maizena till redning
  • Ev. små bitar av färsk hummer

Gör så här

  1. Till kryddblandningen stötes örtkryddorna fint i mortel och blandas med övriga kryddor.
  2. Dela hälleflundrafiléerna i portionsbitar. Smält smör och blanda med olja. Doppa fiskarna i fettet och krydda rikligt med kryddblandningen.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek fisken i olja i het panna. Kontrollera att fiskarna inte blir brända utan bara mörkt stekta.
  4. Till hummersåsen skalas och hackas löken. Skär fänkålen i bitar. Fräs hacket med smör i en kastrull. Tillsätt vitt vin, grädde, vatten och koncentrerad hummerfond. Koka upp och sjud i ett par minuter.
  5. Blanda 3 msk maizena med lika mycket vatten och tillsätt i omgångar till den sjudande såsen. Sjud ytterligare i minst 5 minuter. För kort koktid får såsen att bli mer som kräm än en sås.
  6. Smaka av med vit- och cayennepeppar samt vid behov även med lite salt. Den som vill kan spetsa smaken med konjak eller sherry.
  7. Servera gärna såsen med bitar av hummer.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…