Stekt oxfilé med pepparsås

Orginalreceptet föreslår konjak, men whisky funkar fint det med....

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ca 600 g oxfilé
  • krossad svart- och vitpeppar
  • lite smör
  • ½ dl whisky
  • ½ dl skalad och hackad schalottenlök
  • 1 dl rött vin
  • 1 ½ dl fond
  • 3 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Putsa oxfilén och stycka den i fyra skivor. Gnid i skivorna med krossad svart- och vitpeppar. Bryn båda biffarna i lite smör i en stekpanna tills de fått fin färg; glöm inte att salta köttet. Häll lite whisky på biffarna i pannan, bränn av dem. Lyft sedan oxfilébitarna från pannan.
  2. Fräs lite schalottenlök i pannan och slå på rödvinet. Låt vinet koka in i löken och slå på fonden och grädde. Smaka av pepparsåsen med salt och peppar. Koka såsen till en simmig konsistens och lägg sedan i köttbitarna.
  3. Smaka av såsen igen med salt och peppar ifall det behövs. Servera gärna ugnsbakad potatis till den stekta oxfilén med pepparsås.

Kommentarer

Precis avnjutit denna rätt, mycket gott...trots att jag inte fick fyr på wiskeyn!
Den här maträtten är det godaste jag någonsin har ätit. Har gjort med hasselbackspotatis samt krämig potatisgratäng, och måste säga att den gör sig bäst med gratängen. Det här är min och min sambos festmat som vi alltid gör när vi ska fira någonting :)
Supergod smak på denna rätt en femma helt klart

Liknande recept

@ca70

Tonfiskgratäng Tagliatelle

Gott med pasta istället för ris eller potatis till tonfisken. När denna gratängen serveras skrapar ungarna formen noga! God och inte så överväldigande tonfisksmak,…