Supergod rödvinsås med smak av timjan

Receptet kommer ursprungligen från Bonniers kokbok, men jag har valt att lägga till och dra ifrån efter eget tycke. Resultatet har blivit en supergod rödvinsås som passar suveränt till kött av olika slag. Alla gäster som ätit av denna har uppskattat den =) Använd gärna samma vin i såsen som du ska dricka till maten. Gärna ett riojavin eller Rocca di Montemassi. Matlagningsvin går att använda i nödfall men rekommenderas inte. Köp hellre en liten flaska på systembolaget och frys in det som blir över till nästa gång :D

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 dl rödvin (ett gott vin, gärna rioja, obs ej matlagningsvin)
  • 4 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 stjälkar färsk timjan
  • 1 krm grovkrossad vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1-2 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör
  • Fyra sorters peppar
  • Timjan

Gör så här

  1. Smält 1 msk smör i en kastrull. Finhacka löken och fräs lök, vitpeppar och tomatpuré tills löken blivit genomskinlig.
  2. Pudra över mjölet och blanda väl. Häll på det kalla vattnet och låt alltsammans koka upp under flitig omrörning. Tillsätt fond, soja, vin och färsk timjan. Låt såsen koka i 10-15 min, tills 4 dl återstår. Rör i såsen då och då.
  3. Sila såsen och häll tillbaks i ren kastrull. Tillsätt grädde, timjan, fyra sorters peppar och smaka av. För lenare sås kan man tillsätta mer grädde. Blanka sist av såsen med 1 msk smör.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…