Tag-med-piroger

I vår familj ett klassiskt recept. Perfekta att ha med på utflykt, då de kan ätas kalla. När den första färska vitkålen kommer från Ungern, passa på att göra dessa då. Brukar tyckas om av både stor och liten. Pirogdegen har världens härligaste konsistens, går utmärkt att göra små matbrödsbullar av.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 50 gr jäst
  • 300 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk
  • 4 st ägg
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • ca 2 liter vetemjöl
  • Fyllning:
  • 4 st stora gula lökar
  • 1 kg färsk vitkål
  • 1 kg köttfärs
  • 5 msk soja
  • 5 msk fransk osötad senap
  • 4 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk mald kummin eller koriander
  • Salt
  • Peppar
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Sesamfrö

Gör så här

  1. Jag börjar alltid med fyllningen så att den kan svalna av innan man gör pirogerna.
  2. Skala och skiva löken, strimla vitkålen, fräs i en stor gryta. Tillsätt köttfärsen och fräs med.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt allt bli ordentligt genomstekt, svalna sedan av fyllningen medans du gör degen och den får jäsa.
  4. Degen:
  5. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarmt. Smula jästen i degbunge och tillsätt vätska. När jästen har lösts upp tillsätt äggen samt salt och socker. Tillsätt sedan ca 2 liter vetemjöl lite i taget tills det blir en smidig deg.
  6. Låt jäsa i 40 min.
  7. När degen är klar ta upp den på mjölat bakbord. Dela i 32 st lika stor delar.
  8. Baka till en liten bulle, som du kavlar ut till en rund platta.
  9. Lägg i en ordentlig klick av fyllningen.
  10. Jag viker sedan över ena halvan och trycker ihop kanten, så att det blir som en liten minicalzone ungefär.
  11. När alla är klara pensla med ägg och strö på sesamfrön.
  12. Grädda genast i 225 grader i ca 10-15 min
  13. Blir det fyllning över kan man äta det till ris,
  14. blir det deg över jättegott att göra matbrödsbulle på.

Kommentarer

SUPERGOTT! Har just slukat en nybakad pirog! Gjorde halva receptet, för vi är bara 2. Något att tänka på för den som ska testa receptet- att ha en STOR gryta till hands när fyllningen ska fräsas. Jag gjorde ju bara halva, och det var precis vad som rymdes i min 5-litersgryta.
En fråga, låter du pirogerna jäsa eller åker de in i ugn direkt?
Jodå, som sagt så är degen väldigt lätt att arbeta med. Jag hade ingen vitkål hemma, så det vart ett par rivna morötter istället, och så hade jag i en skvätt balsamvinäger i köttfärsblandningen. Gott!
underbart goda, å en sån bra deg! klar 5:a från mig och min familj!
Det låter gott. Måste prova!!! De påminner om vad en vän till mig kallade "Mammas Magiska Bullar." Han tyckte det var magi att få in fyllningen i bullen utan att lämna några hål eller andra märken i brödet.
Jag gjorde dessa idag. Goda!
Verkligen goda piroger, smidig deg & pirogerna går alldeles utmärkt att frysa. Fyllningen i receptet med kummin uppskattades av oss vuxna men ratades av våra barn. Idag bakade jag dem en gång till men gjorde en sås med köttfärs, morötter, hackad vitlök, tomater & en påse tacokrydda. Åhoy, vad det blev populärt. Men som sagt kumminvarianten tilltalade mig bättre.
Kan man frysa in dem?
Tack för ett bra recept - Mycket goda piroger - Betyg blev en klar femma. Vi provsmakade idag. Övriga åker med till lunch när vi rest yttertältet första semesterdagen. //KAROLO
Mycket goda piroger! Jag tog med några till lunch och åt dem kalla och det var mums.
Tack för receptet på dessa helt underbara piroger! :) Kommer att bli kanon till sportlovet tillsammans med våra barnbarn! :)
Fantastisk deg. Gick att kavla tunt och håller ändå ihop. Dessutom så matig med alla äggen i degen. Fyllningen gjordes med kycklingfärs istället och jag la till lite riven ost. Lätt att ta med och riktigt goda!
grym pirog deg! testade idag, och det blev vädligt lyckat... tackar o bockar
lätt bakade & super goda!
Tackar för receptet på pirogerna. KramSEA
vilket BRA recept degen är så lättjobbad kompletterade fyllningen med en kruka persilja och gjorde små hål i pirogerna med potatis nålen innan jag satte in dom i ugnen
jag gör dessa piroger till mitt knytis i morgon tack för receptet

Liknande recept

Sveriges bäst prisatta Chianti! 1L för 99 kr
99 kr