Tjälknöl – den absoluta bästa

Detta är det absoluta bästa tjälknölsreceptet. Har provat många! Detta blir kalas!. Mört och saftigt - endast 5 timmar i ugn och därefter "mogna" i en god buljong. Bra buffémat.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg benfri ren- eller älgstek
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1-1 ½ liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 skivad rödlök
  • 10 enbär
  • 1 -2 tsk torkad timjan
  • 5 persiljekvistar

Gör så här

  1. Lägg den frysta ren eller älgsteken i en form och sätt in i ugnen på 100 grader. Låt den stå inne i 5 timmar.
  2. Koka upp buljongen, vatten med kryddor, lök och kryddgrönt. Lägg steken i den kokande buljongen och tag grytan från plattan. Låt steken kallna i buljongen.
  3. Skiva upp tjälkölen tunt och servera med förslagsvis potatisgratäng, potatissallad eller stuvad potatis med pepparrotsrasp, broccoli och rårörda lingon,

Kommentarer

Hej, erkänner att jag var lite tveksam, men den var klart saftigare och bättre än "vanlig" tjälknöl, så toppbetyg och ett recept att återkomma till, tack!
Går det lika bra med vildsvinsstek eller hjortstek tror du. Jag har det i frysen och tänkte använda det till buffè nästa helg. tycker att ditt recept låter jättegott. Kram victea
Tjälknölen skall kallna i buljongen. När den kallnat, ta då upp den. Skall den serveras samma dag så skiva upp den. I annat fall rulla in den i folie och lägg i kylen tills den skall serveras (inom några dagar) alt i frysen.
Hur länge bör den ligga i buljonen?
Hej! Har serverat denna tjälknöl i afton som en rätt av 3 på vår populära söndagsbuffé vid Solviks folkhögskola. Den blev kanongod! Vi serverade en lingon aioli till. REKOMENDERAS!

Liknande recept