Tomatsås grundrecept

Denna sås är en utmärkt grund både som den är, till pizza, att blanda i köttfärsåsen eller andra rätter där en tomat sås hör hemma

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöks klyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 3-4 soltorkade tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 krm färsk malen svartpeppar
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk oregano
  • 5-10 svarta urkärnade oliver
  • 1 stort lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • ev vatten

Gör så här

  1. Skala löken och hacka, hacka även vitlöken (vill du ha en starkare vitlöksmak så pressar du klyftorna). skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
  2. Fräs löken i oljan men se till att den inte blir brun, den ska bara var glansig.
  3. Häll över tomaterna och lägg i de soltorkade tomaterna och låt koka på svag värme i 15 minuter.
  4. Krydda med socker, salt, svartpeppar och låt såsen koka ytterliga 10 minuter. Späd med vatten om det behövs.
  5. Lägg i örtkryddorna, de svarta oliverna och lagerbladet och koka i ytterligare 15 minuter men se till att det inte kokar torrt.
  6. Ta bort lagerbladet och tillsätt tomatpuré.
  7. Mixa såsen så den blir slät.

Kommentarer

Har provat att frysa denna, fungerar utmärkt.
Blev mycket god sås direkt. Men när jag smakade resterna som jag lämnat i en burk i kylen dagen efter så var det himmelriket, har man möjlighet så gör denna dagen innan den ska användas så är den helt underbar.

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr