Ugnsbakad vardagslyxlax med apelsin

Enkelt och lyxigt på samma gång! Fänkål och apelsin passar bra ihop.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 bitar lax ca 600 g
  • 2 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1½ dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl apelsinjuice
  • ½ dl grovhackad dill
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • Citronklyftor till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Strimla fänkålen tunt. Skala och strimla löken.
  3. Dela, kärna ur och strimla chilifrukten. Skala och grovhacka vitlöken. Blanda detta och sprid ut i en ugnssäker form.
  4. Häll över olja, vin och apelsinjuice. Smaka av med salt och peppar. Blanda. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 25 minuter.
  5. Salta och peppra laxen. Lägg över i formen med grönsakerna när 7-8 minuter av tillagningstiden återstår.
  6. Lägg laxen på ett fat eller på tallrikar. Vänd ner dillen i grönsakerna. Fördela blandningen och häll sky över. Garnera gärna med citronklyftor.
  7. Servera med färsk pasta eller kokt potatis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept