Västerbottenslax m. ljummen potatissallad och romsås

Du behöver inte ugn utan laxen kan också steka färdigt i pannan på svag värme.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g laxfilé, skinn- och benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 st ägg, uppvispat
  • 125 g västerbottensost, finriven
  • 1 msk smör, till stekning
  • Potatissallad:
  • 600 g färskpotatis
  • 200 g grön sparris, färsk
  • 200 g sockerärter
  • 1 msk smör
  • 1 dl dill, hackad
  • 0,5 tsk salt
  • Romsås:
  • 2 dl gräddfil
  • 100 g löjrom, eller sikrom
  • 1 dl gräslök, fint skuren
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar, nymald

Gör så här

  1. Ugn 200º.
  2. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet.
  3. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten.
  4. Förbered under tiden sås och lax.
  5. Sås:
  6. Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost.
  8. Hetta upp smör i en panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.
  9. Sätt in laxen i 200º, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.
  10. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.
  11. Lägg upp och servera på varma tallrikar.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr