Västerbottenslax med guldmos och vitt vinssås

Lax är supergott, det här är ett av mina favorit lax recept.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax
  • 150 g riven västerbottenost
  • Guldmos:
  • 1 1/2 kg skalad potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • Ca 1 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Sås:
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Garnering:
  • Rom
  • Dill
  • Hackad rödlök
  • Citron

Gör så här

  1. Ugn 225º.
  2. Gör potatismos. Rör ner äggulor, grädde, smör och kryddor. Spritsa moset i fina toppar runt kanterna på en smord gratängform.
  3. Filea laxen, ta bort alla ben med en liten tång, och skär i tunna breda skivor. salta och peppra. Rulla ihop dem med lite riven ost inuti. Lägg laxrullarna i mitten på gratängformen.
  4. Sås:
  5. Koka upp fiskbuljongtärningen med vattnet.
  6. Smält smöret, vispa ner mjölet, späd med lite buljong i taget under omrörning. Tillsätt resten av buljongen, vin och grädde. Låt små koka i 5 minuter, kortare tid kan ge mjölsmak. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll såsen över laxrullarna. Gratinera anrättningen i ugenen ca 25 min. Garnera med hackad rödlök, rom, dill och citron.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept