Vaniljlangos med vit chokladfraiche och drottningbär

Härliga langosar serverade med sylt och vit chokladfraiche gör fikastunden till en fest.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 normalstor kokt potatis, mjölig sort
  • 1½ dl vatten
  • 15 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Fritering:
  • 10 dl rapsolja
  • Vit chokladfraiche:
  • 100 g vit choklad
  • 3 dl créme fraiche
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Drottningbär:
  • ½ dl vatten
  • ½ dl rörsocker
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 200 g frysta drottningbär (hallon och blåbär)
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

  1. Skala och riv den kokta potatisen. Ljumma vattnet och lös upp jästen. Blanda med potatis, salt, vetemjöl och vaniljsocker. Arbeta till en slät och mjuk deg. Låt degen jäsa i ca 40 minuter.
  2. Mjöla ett bakbord. Dela degen i 10 bitar och kavla ut varje degbit till ovaler, ca 1 cm tjocka, 8 cm långa och 4 cm breda. Låt dem jäsa på ett välmjölat bakplåtspapper ca 15 minuter. Om de sista jäser för högt, platta till dem före servering.
  3. Värm oljan till ca 180 grader och ta fram ett grillgaller och lägg på hushållspapper. Fritera degbitarna ca 1-2 minuter på varje sida tills de är gyllengula. Låt dem rinna av på gallret. Servera dem ljumma.
  4. Blanda smält, avsvalnad vit choklad med créme fraiche och vaniljsocker.
  5. Koka upp en sockerlag på vatten, rörsocker och riven ingefära tills sockret smält helt. Häll över tinade bär och blanda i citronsaften.
  6. Servera langosarna nyfriterade med en klick drottningbär och vit chokladfraiche.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…