Varmrökt laxfilé med kall sås

Till laxen som skall komma direkt från röken serverar man kokt potatis och en kall sås. God dryck till detta är ett vitt vin Brookhaven Lighthouse

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1500 g laxfilé
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitlökspulver
  • Dill
  • Gräslök
  • Socker
  • Citronsalt
  • Kall sås:
  • 2 dl creme fraiche
  • 1,5 dl citronmajonnäs
  • 40 g röd stenbitsrom
  • Rödlök
  • 1,5 dl het chilisås

Gör så här

  1. Dela laxfilén på mitten gnid in lite olivolja på fisken. Blanda ihop 1 del socker och 9 delar salt strö över detta på fisken, var sparsam med saltblandningen och lägg även på svart peppar, vitlökspulver och finhackad dill och gräslök.Gnid in kryddorna väl i fisken. Lägg sedan de båda köttsidorna mot varandra och slå in hårt i plastfolie och låt ligga i kylskåp i 20 timmar.
  2. Tag bort plasten och spola av i kallt vatten och torka filérna med papper. Lägg sedan upp laxfiléerna på rök galler och krydda med citronsalt, svartpeppar, vitlökspulver, dill och gräslök. Rök sedan fisken i röklåda eller skåp. Jag röker sedan laxen i 2/3 delar alspån och 1/3 del enspån.
  3. Röktiden variera från 2 timmar upp till 4 timmar beroende på hur man vill ha den rökt.
  4. Röktiden variera naturligtvis också på temperaturen i rökugnen och utomhus det finns litteratur för detta att köpa på nätet.
  5. Koka potatisen och rör ihop såsen och servera det sedan med lite gott att dricka till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@nenabirk

Laxmousse

Denna smakrika och krämiga mousse kan serveras som bufférätt med en romsås eller som förrätt med lite sallad, lök, rom och sås på rostat…

@halen6966

Paj med varmrökt lax

En smakrik paj som passar vid alla tillfällen. Servera den gärna med romsås och räkor. Supergott, blir en rätt på påskbuffen i år!