Veziras kött och grönsaksgryta

En härlig gryta som lagas i lergryta. Receptet är från min bosniska arbetskamrat. Det tar lite tid innan den blir färdig men den sköter sig själv under tiden... Jag har en 4 liters lergryta, om det får plats i en mindre vet jag inte. Har man ingen lergryta går det naturligtvis bra att göra i en vanlig gryta. Servera med ett gott bröd till, gärna grovt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 kg högrev i bitar
  • 4 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 aubergine
  • 3 paprikor i olika färger
  • 3 morötter
  • 4 potatisar
  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk olja
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • Allkrydda, efter smak
  • Paprikapulver, efter smak
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten i 15 minuter.
  2. Hacka gul och vitlök.
  3. Lägg kött, olja, kryddor och löken i grytan.
  4. Häll över vattnet.
  5. Ställ in i kall ugn.
  6. Sätt ugnen på 200 grader. Låt stå i 2 timmar.
  7. Skala morötter och skär i halva slantar.
  8. Skär auberginen i sockerbitsstora bitar.
  9. Skär även potatis och paprika i bitar.
  10. Ta ut grytan ur ugnen och lägg i potatis, grönsaker och krossade tomater.
  11. Ställ in i ugnen igen till kött och grönsaker är färdiga. Det tar ca 1 timme.

Kommentarer

Vi äter bröd till och/eller kokar extra potatis, men det går säkert lika bra med ris eller bulgur.
Vad serveras lämpligen till grytan?
jag har bytt ut krossade tomater mot ajvar relisch mild och grytan var perfekt!tack för det goda receptet!
Det går bra att laga i en vanlig gryta..Jag har inte provat själv, men andra.. Mvh/Berit
kan man laga kött och grönsaksgryttan i en vanlig grytta har ingen lergrytta.
Supergott och så smidigt att maten sköter sig själv. Kryddade med Vegeta och det blev jättebra. Kommer garanterat göras igen.
Jättegott! Tack för receptet.
Tack Jättegott. Hade aldrig provat att laga mat i lergryta förut men nu är det en favorit. Jättebra smaker.

Liknande recept