Viltskavspiroger med tranbär

Älg- och renskav är både gott och fettsnålt och passar utmärkt som fyllning i piroger. Dessa piroger är lika goda med ett glas öl en fredagskväll som på utflykten.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl mjölk
  • ½ dl olivolja
  • 1/4 pkt jäst, 12,5 g
  • ½ tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 200 g ren- eller älgskav
  • 200 g champinjoner, ansade och skivade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk finhackade tranbär
  • ½ tsk timjan
  • ½ svampbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 dl finhackad persilja
  • Pensling:
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Låt köttet tina. Gör degen: Värm mjölk och olja till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  2. Rör ner salt, rågmjöl och vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman till en deg. Låt degen jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Fräs under tiden svamp, lök och vitlök i smöret, tills vätskan har försvunnit. Tillsätt köttet och låt det bli brynt. Pudra 1 msk mjöl över blandningen. Krydda med salt och peppar.
  4. Rör om och blanda ner tranbär och timjan. Smula buljongtärningen över blandningen och häll i vattnet. Låt koka upp och tjockna. Tillsätt persiljan.
  5. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda samman den. Dela degen i 8 bitar och kavla ut dem till rektanglar, ca ½ cm tjocka.
  6. Fördela fyllningen på degbitarna. Vik in sidorna och rulla samman pirogerna. Lägg dem med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem ca 10 minuter. Servera gärna de nygräddade pirogerna med en fräsch sallad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr