Winets marinerade kycklinggratäng med paprika i mango chutney-sås

Hej på er gourmander, jag gjorde om receptet "Het kycklinggratäng med mango chutney" en hel del, för jag tyckte det fattades lök och vitlök och paprika bl.a. Sen ville jag lägga kycklingfilén i nån smarrig marinad som sedan blandas med mangosåsen (som var/är extremt god), och resultatet blev lysande. Gästerna sa: "detta var det godaste vi har ätit" Så prova detta underbara nykomponerade recept från mig och säg vad ni tycker om det. Den kan göras stark också om ni hackar ner chili i den, men för en gångs skull valde jag att göra ett recept utan styrka. Den är smakrik och söt och god, men ändå med lite piff i. Tänk att det kan bli så bra med improvisation. Try it, u like it :) Lägger upp 4 bilder på det hela, både före så ni ser såsen separat och maten innan den ugngräddas, och sen när det är klart. Jag använde mig av gul paprika i lördags som ni ser, för den röda var slut, men det ska vara röd paprika så det ger lite "färg" på maten också.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 pkt färdighackad bacon
  • 2 pkt färsk pasta tagliatelle spenat
  • 1 röd paprika
  • 1 liten gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl blandad riven ost (cheddar + präst)
  • Några matskedar riven kokos
  • Olivolja till wokningen/stekningen
  • Marinad:
  • 4-5 msk yoghurt (turkisk/grekisk)
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 rågade msk flytande honung
  • Några färska finhackade basilikablad
  • 2x2 cm riven färsk ingefära
  • 1 msk brun farin
  • En nypa salt
  • En nypa vitpeppar
  • En nypa svartpeppar
  • En mindre näve riven kokos (svårt att ge mått, det är beroende på hur mycket kokossmak ni vill ha)
  • Sås:
  • 2,5 dl röd vispgrädde
  • 1 dl mellangrädde
  • ½-¾ burk Sharwoods bengal spice mango chutney
  • 1 dl sweet n sour Thai-sås (eller efter smak)
  • 1 nypa vitpeppar
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 nypa strösocker

Gör så här

  1. Blanda marinaden och rör om ordentligt. Avsmaka om ngt behövs mer. Den ska ha en god smak av söt kokos med en svag ingefärasmak och basilika.
  2. Skär sen kycklingen i ätbara tärningar och lägg ner allt i marinaden och blanda om noga. Ställ in det i kylen i 30-60 min så smaken drar in i köttet.
  3. Blanda under kylskåps-tiden till såsen (jag hade velat pröva att ha i lite Heinz chilisås i såsen också men glömde det så vill ni pröva så gör det). Börja med att hälla i vispgrädden och häll i sockret och vispa den med en bra visp ordentligt så den blir lite tjockare. Häll i mangon och thaisåsen och späd det sen med mellangrädden, glöm ej kryddorna. Vispa om det noga och smaka av. Den ska vara söt och krämigt/gräddigt god, och ljus rosa till färgen. Med chilisåsen, om ni använder det, aningen mer rosaröd.
  4. När såsen är klar så finhacka resterande vitlöksklyftor, skär löken i tunna halvmånar, skiva purjon i smala ringar och strimla paprikan och skär den i små fina bitar.
  5. Riv sedan ostarna, cheddarosten är jobbig som synes på mina bilder, men det blir bra i ugnen.
  6. Hetta upp en wokpanna med olivolja och häll ner kyckling med marinad och riven kokos och rör om så det inte bränns. Rör om tills kycklingen är så gott som genomstekt. Lägg ner allt i en ugnsfast form, utan att få med all vätska från marinaden ur pannan.
  7. Häll ut den lilla vätskan som ev finns kvar i pannan och lägg ner baconen och fräs den en stund under omrörning.
  8. Lägg den på ett papper och låt fettet rinna av. Under tiden så wokar du lökarna, vitlöken och paprikan ett par min under omrörning.
  9. Häll över baconen över kycklingen och grönsakerna därefter överst. Fördela det jämt och fint enligt min bild. Häll på såsen så det täcker allt och därefter osten överst.
  10. Sätt på ugnen på 220° så den är varm när allt är klart och låt den stå inne i ca 25-30 min eller till du anser den vara klar.
  11. Garnera med färsk basilika.
  12. När du har 10 min kvar av ugnstiden så kokar du upp vatten och kokar den färska pastan, den tar 3 min att bli klar.
  13. Smaklig måltid!

Kommentarer

Toppengod! Jag lade bara till en hönsbuljongtärning,
Haha, jag ser att det kom lite imma på linsen på kameran så det ser lite suddigt ut. Eller så var det jag som var suddig av Riojan *ler i mjugg*
Det går givetvis bra att ha både röd och gul paprika i för den som vill, även grön ;) Mat ska vara färgrikt oxo, ögat vill ju ha sitt...
Ni ser på ena bilden hur "klumpig" cheddarosten är, men det blir bra sen i ugnen. Jag använde mig av gul paprika i lördags som ni ser, för den röda var slut, men det ska vara röd paprika så det ger lite "färg" på maten oxo.
Ni ser färgen på den ljuvliga såsen innan den gräddas i ugnen. Den är riktigt MUMS :) Hoppas ni testar denna rätt, den var faktiskt jättegod och då är jag väldigt självkritisk till mina rätter jag gör själv. Jag vill ha allt perfekt i smak, och denna blev nästintill det.
"Gör-så-här"-avsnittet kan se långt ut men jag vill bara försöka skriva o förklara så mycket så det ska vara lätt för er att följa det. Den är lätt att göra. Tyvärr får man ju inte skriva: "1. Gör så här 2. Gör så nu 3. Fortsätt med" fast jag tycker det är lättast att följa när det står så, men ok, regler är regler. Lägger upp bilderna så ni ser hur det ser ut :)

Liknande recept