Tråd:
Brödbakshjälp

Inlägg

@mammamodesty

om man använder ett grovt mjöl så ska man ha mindre mjöl i degen alltså en lösare deg då det grova mjölet sväller och blir då lätt torrt och faller sönder.... så mitt tips mindre mjöl o lösare deg (Y)

@ros

Dessa recept kan jag varmt rekommendera
Långpannebröd
Norskt minirågbröd
Russinbrödbullar

@leifjohmat

Hej
Baka bröd med potatis i så blir det saftigt och gott. Jag brukar ha 4 st potatisar i på 1 liter vätska
Mjöl har jag olika sorter.

@maithab

Ju mer gluten mjölet innehåller desto bättre håller det ihop, men det krävs att degen bearbetas minst 5 minuter med maskin (10 för hand) för att frisätta gluten optimalt. Vetemjöl är den mjölsort som innehåller mest gluten och gör därför att brödet håller ihop. Använd helst minst 1/3 vetemjöl.

Ju grövre konsistens degen har desto svårare för att hålla ihop. Så klart det är svårare med gryn, fröer och nötter. (Men nyttigare och godare)

Fett gör också att brödet håller ihop bättre. I trådstartens recept ser jag inget fett alls, möjligen LITE om man använder en FET yoghurt. Tillsätt gärna en matsked olja eller en klick smör.

@redd

Vetemjöl gör så att brödet jäser mer och om jag inte minns fel så är rekomendationen att man kan kan gå ner till att 50% av mjölet är vetemjöl resten annat utan några större problem. Efter det blir det lite trixigare.
Vetemjöl special skall ha mer jässtyrka än vanligt vetemjöl så det borde gå att använda för att få med jäskraft i brödet.

@pia61

Hej!
Jag har två bröd med bikarbonat, dom är goda båda två och trillar inte sönder.

Hurtbullen från Arla
Helags grova bröd

@farmoringer

De här två sortena brukar jag alternera mellan

Hälsolimpa

Fillimpa

så lägger man till och drar ifrån lite som man vill...(Y)

@penne

Tack för alla tips och idéer. Jag ska pröva mig fram och se vad som blir bäst! Tack för hjälpen. /Sussie

@the_mama97mia

Franskt bondbröd (Mikes bröd)

härligt gott, skållat bröd.

@2mammamu

:)Glömde att säga kolla temperaturen på ditt bröd med en
digitaltermometer. Kanonbra

Ljust bröd ar klart vid 92-96 grader
Tyngre bröd är klart vid 96-98 grader

Detta är en bra metod att kolla så att man inte får ett degigt bröd

@the_mama97mia

Mias Söndagsbröd
är ett exempel, men nej har inte ett enda recept med bikarbonat... har bara jäst.
Men skållningen kan man säkerligen använda till både och.
Lycka till!

@farmoringer

Du får göra det till mindre bitar då och testa..