Tråd:
Brysselkål

Inlägg

@carmarino

För många år sedan lagade jag en pastarätt med brysselkål, som blev jättegod. Det är ett tag sedan jag gjorde den nu, men om jag minns rätt så gjorde jag så här:

Koka brysselkålen så mjuk du vill ha den, dela i kvartar.
Dela marinerade kronärtskockshjärtan i kvartar.
(Vill man ha en mer "såsig" konsistens så kan man köra brysselkål och kronärtskockor med mixer en stund.)
Stek bacon knaprigt.
Blanda allt med creme fraiche och rör ner i nykokt pasta. Ta gärna med någon matsked av oljan som kronärtskockorna marinerats i också.

Mängden minns jag inte, men jag har för mig att det var ungefär 250 g brysselkål, en burk marinerade kronärtskockshjärtan (eller ett stort hjärta per person om man köper dem i lösvikt), 1-2 paket bacon, 2 dl creme fraiche och ca 500-700 g pasta. Har för mig att det blev ca 4 portioner av det.

@vetebullen

Hej !
Här kommer mitt eget recept som jag tycker är gott till t.ex skinkan.
Pröva om du känner för det.

Brysselkålsgratäng till skinkan(Y)

@bumbis

Jag har en hatkärlek till brysselkål, äckligt men ändå ruskigt gott......Har flera gånger gjort en rätt som heter "brysselkållåda" tror att det är tasteline.se som har den. Den är jättegod, en gratäng med bacon.

@chrisq

(Y)oj vad mycket brysselkål jag ätit i år smör o salt mums

@croxie64

Jag gjorde en vanlig potatis gratäng till middagen idag och blandade ner brysselkål som jag
skivade först. Blev jättegott och gav potatis gratängen lite extra smak.

Annars så föredrar jag att koka dom lite lätt och äta med salt :)

@svengelsk

Skrivet av enaw den 17 dec 2010

man kan finstrimla brysselkålen färsk, salta den lätt
göra en citrusvinaigrette (utan salt) och blanda med kålen
i med apelsin och äpple i bitar

kalasgott med nåt färskt och frächt på julbordet

vill man kan man pynta den med lite granatäpplekärnor också

Mycket gott och faktiskt ännu godare dagen efter.

@doctorwho

Hittade detta recept i boken En god jul av Malin och Kalle Landqvist.
Senapsslungad brysselkål, gott tycker jag som annars HATAR brysselkål. Perfekt till julbordet!
500 g brysselkål
5 scharlottenlökar
25 g smör
2 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
ev salt
ev vitpeppar
Ansa och koka brysselkålen i lättsaltat vatten 8-10 minuter eller tills de känns precis klara med provsticka. De får inte koka för länge, då tappar de sin spänst och vackra gröna färg. Den frysta kbrysselålen behöver inte kokas länge alls. Ställ den åt sidan. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i smöret i en kastrull. Slå på grädden som långsamt får koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Tillsätt senap och ev salt och peppar. Vänd ner brysselkålen.

@enaw

man kan finstrimla brysselkålen färsk, salta den lätt
göra en citrusvinaigrette (utan salt) och blanda med kålen
i med apelsin och äpple i bitar

kalasgott med nåt färskt och frächt på julbordet

vill man kan man pynta den med lite granatäpplekärnor också

@svengelsk

Det här är en bra tråd för mig som har gott om brysselkål. Jag tog hem en hel planta igår från kolonilotten och planterade den i växthuset för att garantera färsk brysselkål med julmiddagen. Det varnas för snö i morgon.

@schutzan

Ett gott recept till julbordet:
förkoka brysselkålen (ej helt färdiga),
stek bacon klippt i små bitar tillsammans med kastanjer i smör., blanda ner brysselkålen, färsk persilja och marsalavin, behåll på värmen en kort tid.
Servera med mer färsk persilja.
Ett gott alternativ till att bara koka brysselkålen.

@cassiopeya

Låter gott babbs! Kanske jag provar efter all julmat :D

@babbs

Ost- och skinkgratinerad brysselkål

4 person(er)
500 g brysselkål
1 st rödlök
1 msk smör
2 dl julskinka, tärnad
1,5 dl matlagningsgrädde
2 dl julost, riven, t ex edamer

Tillagning
1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och koka brysselkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten.
2. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en gryta.
3. Rör i brysselkål, skinka och grädde. Låt det koka upp.
4. Rör i större delen av osten.
5. Häll alltihop i en ugnssäker form. Strö över resten av osten.
6. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 min