Det här lagade vi på bronsåldern när jag gjorde lumpen och jag vill minnas att det var gott. Alltid med kokt potatis även om det i receptet tydligen kan gå bra med okokt också..?
Receptet hänger fortfarande med i nuvarande utgåva av marinens kokbok:
10 personer
5 matjessillfiléer
1,7 kg kokt potatis eller
1,7 kg okokt potatis
5 ägg
Sås
50 g margarin
3 msk hackad gul lök
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
salt
vitpeppar
¾ dl hackad persilja
Till gratinering
10 g margarin
¾ dl riven ost
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Hårdkoka äggen och hacka dem.
3. Skölj sillfiléerna och skär dem i ca 1 cm breda bitar.
4. Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
5. Hacka persilja och lök.
6. Koka upp mjölken.
7. Fräs margarin och lök. Strö över mjölet och rör ordentligt.
Späd etappvis med den varma mjölken. Låt såsen koka under
omrörning ca 3 min. Blanda ner äggen och persiljan.
Smaksätt med salt och vitpeppar.
8. Smörj gratängfatet och fördela den skivade potatisen däri.
Lägg sillen ovanpå och slå såsen över.
9. Strö över den rivna osten. Torka av kanterna på fatet och
gratinera. Ställ fatet högt i ugnen.